Den plagsomme pollenallergien

Blomstrende vårblomster signaliserer begynnelsen av våren, men for mange signaliserer de også starten på en plagsom allergisesong. Stadig flere reagerer allergisk på proteiner som finnes i pollen fra enkelte trær og noen typer gress. Immunforsvaret aktiveres, og det oppstår en betennelsesreaksjon i nese og/eller øyne.

Typiske symptomer er kløende, rennende øyne, nysing, rennende nese, hoste og pustebesvær. Mange opplever i tillegg tretthetsfølelse og uutholdelig kløe i gane, hals og øreganger.

Varmere temperaturer og økte karbondioksidnivåer, får pollensesongene til å vare lengre og påvirker pollentettheten i luften. Eksperter mener dette i stor grad skyldes klimaendringer, og at situasjonen vil kunne forverres i de kommende årene.

Hva kan du selv gjøre?

Allergikere trenger ofte en mangesidig tilnærming.

  • Vær føre var. Dersom du gjør tiltak før symptomene utvikler seg, kan du forhindre at symptomene kommer ut av kontroll. Dette vil også redusere behovet for allergimedisiner.
  • Finn ut hvilke allergener som forårsaker dine symptomer og legg merke til når symptomene dine starter.
  • Unngå eksponering for allergener. Hold vinduer lukket både hjemme og i bilen når pollentettheten er høy. Dersom du har vært utendørs, dusj og bytt klær for å forhindre kontinuerlig eksponering for pollen.

Hva kan homøopaten gjøre?

Mange oppsøker homøopat for lindring av pollenplager. På grunnlag av dine individuelle symptomer, vil homøopaten finne det best egnede homøopatiske midlet – det midlet som best samsvarer med hvordan ubehaget med de kløende øynene og den nesen oppleves. En allergiker med kløende øyne og kraftig irritasjon vil få en annen medisin enn en med rennende nese og øyne.

På grunn av likhetsprinsippet i homøopatien og ved tilførsel av små doser av det homøopatiske midlet, søker man å nøytralisere den overdrevne immunresponsen mot det spesifikke pollenproteinet og over tid utvikle økt toleranse. Det beste er å derfor å starte med homøopatiske midler så tidlig som mulig, helst i god tid før pollensesongen starter. Målet er at du over tid skal kunne leve normalt gjennom fremtidige pollensesonger uten allergimedisiner.

Det er ingen konflikt mellom å bruke konvensjonelle allergimedisiner og homøopatiske midler samtidig.

————

Se nærmere informasjon om

Benytt kontaktskjema eller online timebestilling for bestilling av time hos homøopat på Helsesenter i Bergen tirsdager og onsdager 15:30 – 20:00.